Buraki jakich nie znacie

 W dniach 8 – 19 marca odbył się konkurs gastronomiczno-cukierniczy, pt.  Buraki jakich nie znacie”

 

            Organizatorem konkursu był zespół przedmiotowy gastronomiczno-usługowy przy współudziale Dyrektora Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1. Tematem były: ”Buraki, jakich nie znacie”.

Konkurs adresowany został do uczniów klas gastronomicznych i cukierniczych zdobywających umiejętności zawodowe w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1w Zamościu. Warunkiem uczestnictwa było zgłoszenie do opiekuna klasy chęci udziału oraz przedstawienie receptury konkursowej do dnia 19 lutego 2021 roku. Konkurs przeprowadzony został w dniach 8 – 19 marca 2021 roku. Celem było rozwijanie zainteresowań, umiejętności oraz kreatywności uczniów. Ocenie podlegały wyroby wykonane w pracowni zgodnie z recepturą zaakceptowaną przez komisję, która zadecydowała o przyznaniu trzech pierwszych miejsc oraz czterech wyróżnień:

  

Miejsce IKinga Powroźnik kl. 2kf z ZSP Nr 4, za ciasto czekoladowe z burakami „brownie buraczane”;

 

Miejsce IIEmilia Kapica kl. 2kf z ZSP Nr 4, za carpaccio z buraków;

Miejsce IIIKrzysztof Beczek kl. 1km z ZSP Nr 4, za muffinki buraczano czekoladowe;

Wyróżnienia:

Kinga Korol – kl. 2kf z ZSP Nr 4, za zupę krem z buraków;

 
 

Grzegorz Zwierz – kl. 3km z ZSP Nr 4, za sałatkę z buraczków czerwonych z fasolą;

 

  Karolina Beczek – kl. 1km z ZSP Nr 4, za sałatkę z burakami i awokado;

 

Julia Gałka kl. – kl. 1km z ZSP Nr 4, za sałatkę warstwową z tuńczykiem i buraczkami.